Kontakt mig på 25 39 80 09 eller opbyg@bedrebalanceilivet.dk | Følg mig

Fysioterapeutens og sundhedsrådgiverens anbefalinger om slidgigt

Slidgigt er den mest udbredte ledsygdom, der findes. Faktisk siges slidgigt at være en folkesygdom, da hver 5. dansker mellem 45-55 år har slidgigt, og halvdelen af de over 75 år døjer med lidelsen. Slidgigt er kronisk, så det handler om at bremse og lindre sygdommen mest muligt

Det er vanskeligt at identificere den præcise årsag til slidgigt. Ofte er sportsskader i form af ledskader udløsende for slidgigt. Det ses meget ofte, at man 10-20 år efter en ledskade ser slidgigt i det skadede led. Når det handler om slidgigt i ryggen så kan man også se en familiær disponering.

Ved slidgigt bliver leddets brusk gradvist nedbrudt, hvilket påvirker leddets funktionsevne og medfører smerter, ømhed og stivhed.

Slidgigt rammer oftest storetå, knæ, hofte, lænd, nakke og tommelfinger. Ud over nedbrydning af ledbrusk er ledkapsel, sene, knogle og muskler ligeledes påvirket

Hvad kan du gøre ved det?

Vægt har betydning. Jo mere du vejer, jo mere skal dine led bære. Gigtforeningen har dokumenteret, at hvis du har slidgigt og er overvægtig, så kan et vægttab på mindst 5 % forbedre dine smerter og din funktion med over 20 %. Man kan opleve inflammation i form af rødme, hævelse og smerte i et led også så her vil vægttabet også spille en positiv rolle.

Mange ved at motion er godt – det gælder om at styrke muskulaturen omkring leddene og derved hjælpe funktionen i leddet og nedsætte smerterne. Det stabiliserer og giver mindre “slør”. Al motion er i princippet godt, men der kan være individuelle behov at tilgodese.

Motion hvor du bevæger dig i længere tid er supergodt til at “smøre” leddene, som fx. træning i vand og cyling. Afhængig af hvor plaget du er er en gåtur eller løbetur også godt.

Styrketræning i motionscenter eller på hold, eller med kroppen som modstand er også supergodt.

Måske du kender GLAD-træning – som er et produkt du kan købe hos mange fysioterapeuter efterhånden. Det er et rigtig godt produkt som du kan købe, men anden træning kan også godt bruges.

Hvad kan du ellers gøre?

I min rolle som sundhedsrådgiver kan vi anskue tingene fra en anden vinkel også. Faktisk så er der også flere læger der begynder at være opmærksomme på andre måder at påvirke slidgigten på.

For eksempel fortalte en læge jeg holdte foredrag med omkring slidgigt i 2015 at han havde flere patienter på sygehuset, der sagde at de havde god effekt af produktet Glucosamin, som egentlig blev produceret til heste, men som nu kan købes til mennesker også. Han fortalte, at evidensen på effekten af produktet ikke var så god, så derfor kan der være tilbageholdenhed med at anbefale det, men at flere patienter jo fortalte at de havde god effekt, så derfor var han blevet mere nysgerrig på produktet. Glucosamin har som virkning en let anti-inflammatorisk effekt.

En anden læge jeg hyrede til foredrag i Sunds for 3 år siden fortalte at flere af hans patienter dagligt spiser chiafrø, fordi de kan mærke en forskel på deres led, så det er han begyndt at anbefale.

Så faktisk er der en hel del andre ting du kan prøve af og se om det virker for dig. Lad mig først starte med at sige at jo bedre dit udgangspunkt er, jo bedre din basale sundhed er, jo bedre vil de anbefalinger jeg kommer med nedenfor virke.

Så det er en vigtig basal ting at du dagligt spiser 600gram frugt/grønt/bræ eller at 50% af dit samlede indtag af mad stammer fra frugt/grønt/bær. Samtidig er det vigtigt, at du er fysisk aktiv dagligt, ikke ryger, følger sundhedsstyrelsens anbefalinger mht alkohol, at du gerne sover 7-8 timer hver nat og du har nogenlunde styr på dit stressniveau. Ellers er kroppen ikke i stand til at få nok ud af de næste ting.

Chiafrø er et lille frø, der er rig på omega-3 fedtsyrer, jern, calcium, zink, tryptofan og andet godt indeholder også protein og kan med sin virkning være meget antioxiderende dvs, hvis du har irritation i form af hævelse, smerte og rødme omkring et led så vil den hjælpe der. Den er endvidere også god til at stimulere kollagenproduktionen i kroppen. Spis 1-2 spiseskefulde dagligt.

Kollagen hører vi ofte om i forbindelse med hudplejeprodukter specielt til ansigtet, men kollagen er en stor bestanddel af vores krop andre steder også, fx i vores brusk, led, sener, knogle, hår, negle og mavetarmslimhinde. Det hjælper i reparationsprocessen med at styrke strukturerne og jeg kender flere der har gavn af det og kan mærke det i kroppen. Kollagen fås som pulver i kosttilskud som du kan tilsætte din smoothie eller drikker opløst i vand. Tag et dagligt tilskud som anbefalet på produktet.

Du får også en masse kollagen gennem ”Bone Broth” det er simremad hvor der er simret længe på ben, en hel kylling eller okseben. Fonden derfra kan du bruge til supper eller saucer og vil derigennem give dig et rigtig godt tilskud.

Omega-3 fedtsyrer både fra fisk og grønt er vigtig til at holde inflammationen nede i leddene når der kommer irritation og smerte. Du får det gennem dagligt indtag af 600gram grønt/bær/frugt, i en masse forskellige nødder/kerner/frø og så igennem fed fisk – spis gerne fisk dagligt i en eller anden form.

Ingefær er en kendt rod som er meget brugt i østen, den har anti-inflammatorisk effekt i kroppen også på leddene. Brug den i madlavningen dagligt, eller i smoothies og the bl.a du kan også få den som kosttilskud i kapsler/tabletter.

Gurkemeje er også en rod der er kendt fra østen med en unik anti-inflammatorisk effekt – du kan bruge den direkte i madlavningen som rod eller pulver.

C-vitamin er en stærk antioxidant der hjælper med at bekæmpe inflammation i leddene, samtidig skal der bruge C-vitamin til heling og dannelse af bindevæv i kroppen.

Det var nogle af de muligheder du kan benytte dig af og prøve dig frem med – er du i tvivl hvordan og hvorledes det er bedst for dig, så er du velkommen til at kontakte mig og så får vi en snak om det.

Rigtig god fornøjelse

RikkeØ

Lyt til disse meditationer dagligt og få et større overskud og overblik i din hverdag. Det tager kun mellem 11-15 minutter. Det er nemt og overskueligt.