Du ka godt vente med at sove til du bliver gammel, men så bliver du gammel før tid! citat Umahro, 2018

Sover du nok? Hvad er nok søvn?

For at kroppen kan nå at regenerere og hele hjernen, nulstille hjerne og nervesystem, kalibrere immunforsvaret og normalisere hormonsystemet så har kroppen brug for 7-8 timers søvn HVER nat.

Du kan sammenligne med en pc der ikke når at opdatere, den kører bare ikke rigtig godt nok, der er forsinkelser og den lacker osv – det er på godt jysk “rigtig træls”.

Søvnmangel har konsekvenser og det kan være med til at forårsage eller forværre sygdom som f. eks. træthed, nedsat mental og kognitiv funktion. Forskellige systemer i kroppen forstyrres og det påvirker immunforsvaret, appetitregulering, hjertekar og kredsløb, ændringer i kolesteroltal og fedtmængder i blodet. Derudover påvirkes vedligeholdelse, heling og reperation af knogler og bindevæv og det vil bl.a. sige at responsen på træning og fysisk aktivitet mindskes.

Din krop har brug for min. 4 søvncyklusser pr nat, og hver søvncyklus tager ca 90 min. En søvncyklus er hvor du går fra overfladisk til dyb søvn og tilbage til overfladisk søvn igen. Der kan være lidt tid imellem hver cyklus, derfor skal der være tid nok til det. Der sker ikke noget ved at du vågner og skal på toilettet 1-2 gange om natten blot du falder i søvn hurtigt igen og når dine 4 cyklusser.

Så stil dig selv følgende spørgsmål:

Sover du 7-8 timer de fleste nætter? Føler du dig frisk og udhvilet når du vågner? Føler du at din søvnkvalitet er god?

Hvis du svarer nej til disse spørgsmål er det tid at overveje om du bør prioritere din søvn noget mere og sørge for min 7 timer gerne hver nat.

Kilde: Umahro Cadogan, Fra Usund til sund, 2018